Afgesloten projecten

School in Swaziland

Een school in Swaziland met 400 leerlingen (195 wezen en 120 kinderen missen een vader of moeder en de rest heeft werkeloze ouders) die normaal gesproken op school, veelal hun enige maaltijd krijgen.
Periodiek werd aan deze school in Swaziland een bezoek gebracht.
Daarbij werden zakken met maismeel en schrijfwaren voor de kinderen achtergelaten. De hulp die werd verstrekt kwam echter niet geheel toe aan de kinderen. Bij het bestuur van Lumahelpt bestond de indruk dat de spullen niet voor de kinderen gevraagd werden maar dat de leiding zichzelf hiermee verrijkte. Ook werd door de leiding gevraagd om spullen aan te leveren die slechts bedoeld waren voor de leiding. Nieuwe kleding, nieuwe schoenen etc.
Daarnaast bleek ook Unicef deze school met eten te ondersteunen.
Dit heeft ons doen besluiten om de hulp actie hier te beëindigen.

Zie ook het fotoboek.

 

Afleveren knuffels en ballonnen bij een Weeshuis in Pofadder

Tijdens een rondreis in Zuid-Afrika werd in het plaatsje Pofadder een weeshuis bezocht. We werden hier zeer hartelijk ontvangen. Ondanks dat er voor de kinderen nauwelijks genoeg te eten was werd ons een eenvoudige lunch voorgeschoteld waarbij velen van ons amper een hap door de keel konden krijgen. Omdat we in de bus nog een aantal dozen hadden staan met knuffels, ballonnen en schrijfmateriaal is ter plekke besloten om een gedeelte van de dozen daar uit te delen.
Dat leverde in ieder geval een groot aantal blije gezichten op. Het afscheid viel ons zwaar.

 

Ziekenhuisbedden voor een tehuis met bejaarden in Kroonstad

Door Ineke Schonewille en Greet Pieters werd een donatie van € 3000,- gedaan onder de strikte voorwaarde dat dit bedrag geheel ten goede zou komen aan een tehuis voor bejaarden in Kroonstad. Lumahelpt heeft hier een bedrag bij gelegd zodat voor dit tehuis 10 ziekenhuisbedden gekocht kon worden. Hierdoor is de verzorging van de ouderen voor de staf minder zwaar en op een eenvoudiger wijze mogelijk.

Zie ook het fotoboek.

 

Renovatie van een 8-tal doucheruimten in Kroonstad

In de periode dat de vrijwilligers van Lumahelpt werkzaamheden verrichten in Kroonstad aan de beide projecten Ikageng en Kgotsong was het altijd mogelijk om tegen een zeer gereduceerd tarief een aantal kamers te huren in Silwerkroon te Kroonstad. Hier verbleven we dan een aantal dagen.
Dit tehuis, voor bejaarden, geestelijk en lichamelijk gehandicapten, had op elke etage een gezamenlijke wasruimte. Hierin stond een bad, toilet en een wastafel.
Al snel bleek dat met name de instap van het bad veel problemen opleverde voor de bewoners. Lumahelpt heeft, in overleg met de leiding van Silwerkroon, per badkamer een bedrag van ongeveer € 1000,- beschikbaar gesteld om deze badkamers te voorzien van een douche i.p.v. een bad en de badkamer volledig te renoveren.

Zie ook het fotoboek.

 

Pré-school Mohau in Muldersdrift

Bij de start van onze bemoeienis met deze pré-school was al snel duidelijk dat we weliswaar de locatie enigszins acceptabel / leefbaar konden maken doch dat er aanzienlijke bezwaren aan de huidige situatie kleefden.
Onderkende problemen:
Zo was onduidelijk wie de eigenaar van de grond was.
De pré-school lag dusdanig tussen de huisjes dat er weinig tot geen mogelijkheden zouden zijn om uit te breiden.
Aan de achterkant van de locatie lag een vuilnisbelt die dagelijks in brand werd gestoken en de hele dag lag te smeulen.
Water en elektra waren niet aanwezig. In het gehele plakkerskamp. Voor ruim 1800 mensen waren 3 waterkranen beschikbaar voor de totale watervoorziening.
Door een aantal organisaties waren er al gebouwen neergezet doch de kwaliteit daarvan was ver beneden peil.

Al met al heeft het bestuur van Lumahelpt besloten om de locatie te laten voor wat het was en nieuwbouw te plegen op ongeveer 1 kilometer afstand.

Zie ook het fotoboek van Mohau en het project Ikusasa.