Het ontstaan van LUMA

LUMAHELPT is een Stichting die gestart werd door een paar mensen die geraakt zijn door omstandigheden die zij tijdens een reis door Zuid-Afrika aantroffen.

Een paar voorbeelden waar zij mee werden geconfronteerd:

  1. Een crèche in Kroonstad in de township Maokeng (Zie foto) waar in een "keukentje", gebouwd van 8 golfplaten de enige maaltijd per dag wordt bereid in een levensgevaarlijke brandbare situatie. Daarbij moet worden bedacht dat veelal deze maaltijd de enige maaltijd op een dag was en dat dit ook alleen mogelijk was als de financiële situatie dat toeliet.

    Geen water, geen riool, geen toilet. Waar de kinderen op een lemen grond zitten wat in de Zuid-Afrikaanse winter heel koud is en in hun zomer heel stoffig.

  2. Een school in Swaziland met 400 leerlingen (195 wezen en 120 kinderen missen een vader of moeder en de rest heeft werkeloze ouders) die normaal gesproken op school, veelal hun enige maaltijd krijgen. 

Dit zijn voorbeelden van situaties die we zomaar tegen zijn gekomen en die nog door geen enkele instantie wordt gesponsord en/of begeleid.

Als je als "rijke" westerling deze toestanden tegenkomt is het idee snel geboren:

HIER MOET HULP KOMEN (ING bank NL26INGB0003273108 t.n.v. Stichting Lumahelpt te Zwijndrecht).

Hoe klein het soms ook lijkt, veel kruimels maakt een boterham!

Sinds we vanaf 2004 met deze projecten bezig zijn, hebben we wel wat kunnen realiseren maar wij hebben nog veel wensen!