Verslag bouwgroep Kgotsong

Kroonstad, 28 juli 2011 - Op zaterdag 9 juli vertrok een bouwgroep van 14 vrijwilligers vanaf Schiphol naar Zuid Afrika om daar te gaan werken in de Township Maokeng in Kroonstad. De groep werd in Zuid Afrika nog versterkt door de Zuid-Afrikaanse Elly Vlok.

Op zondag werd  een kijkje genomen bij de school “Kgotsong” om een eerste indruk te krijgen van het werk wat ons te doen stond. Eigenlijk was iedereen daar een beetje van geschrokken. Het gebouw was zo goed als klaar, dat gelukkig wel. Er moesten nog deuren geverfd worden, nog wat betegeld en er was nog geen warm water, maar oké.

Buiten echter was het nog echt een bouwterrein. Er was nog geen tegelpad naar de school, het schaduwdoek was nog niet geplaatst en de grond was heel erg ongelijk met stukken beton er tussen door. Ook stond de container er nog waar de kinderen eerst opgevangen werden.
Er was dus veel werk aan de winkel. Toen wij daar zo stonden te kijken en overleggen wat er allemaal nog moest gebeuren verscheen er, zomaar uit het niets (het regende niet) een prachtige regenboog van links naar rechts, precies boven het schoolgebouw. Dat was voor ons een teken dat er hoop was en dat wij het zouden klaren.

Dus stond op  maandagmorgen om 9.00 uur iedereen klaar om te beginnen. Wij werden hartelijk verwelkomd door de kinderen van Rodina (de leidster) met gezang en gedans. Helaas was de grote kist uit Holland nog steeds niet gearriveerd dus er werd gereedschap e.d. geleend zodat we niet van alles hoefden te kopen.

In de eerste week was er al heel veel werk verzet. Het klim- en klautertoestel stond in elkaar, het gehele hek stond mooi in de verf, er kwamen hele leuke tekeningen op de muren aan de buitenkant van de school en de naaiploeg was druk met het naaien van de gordijnen, de opbergzakken, matrashoesjes en leuke hoesjes met opbergzakken voor aan de stoeltjes. Dit alles natuurlijk van de vlaggenstof van de kampioensvlaggen van de (Dokkumer) vlaggencentrale.

Zaterdag was een rustdag voor de groep en zijn we op safari geweest. Het was een prachtige dag en we hebben  aardig wat beesten gezien. Zondagmorgen zijn we naar de kerk geweest in de Township Maokeng waar we zeer hartelijk werden ontvangen door de dominee. Speciaal voor ons preekte hij in het Afrikaans en werd het door een ander vertaald in het Sotho (één van de vele Afrikaanse talen). Na de dienst kregen we zelfs koffie en broodjes in de pastorie. Erg hartverwarmend allemaal.

De tweede week konden we dan echt aan de slag met het egaliseren van de grond, de bedden voor de moestuin werden uitgelegd, het klimtoestel, de wippen, de schommels en de ingegraven banden werden kleurig in de verf gezet. Ook de aannemer was nog hard aan het werk. Tussendoor zijn er ook nog een paar mensen naar het andere schooltje gegaan om daar het één en ander te herstellen en om nieuwe tekeningen op de muren te zetten.

Op donderdagmiddag echter zag het terrein, het schooltje binnen en buiten er prima uit. Het was al aardig oranje gekleurd door de gordijnen en de kleedjes en er lag een keurig tegelpad, het schaduwdoek was geplaatst en de binnendeuren geverfd. Het gehele terrein was keurig opgeruimd en klaar voor de officiële opening op vrijdagmorgen.

Vrijdagmorgen om 8.00 uur was iedereen weer present om vlaggen en ballonnen op te hangen en aan het hek en het schaduwdoek werden tientallen vlaggen opgehangen.

Om 10.00u. was de officiële opening waarbij Lucy en Marrie het logo onthulden dat door Aat nog snel was gemaakt, want de kist met spullen was nog steeds niet vrij gegeven door de douane in Johannesburg en in die kist zat ook het officiële logo. De gehele LUMA-groep heeft daarna het Afrikaanse lied : “Sia Hamba” gezongen, hetgeen betekent: Marching in the Light of God.
Na de onthulling werden de nodige officiële papieren getekend en daarmee het geheel overgedragen aan de KMD (Kerkelijk Maatschappelijke Dienst).

Toen was het de beurt aan de kinderen. Eerst een paar kinderen van de andere school “Ikageng” en daarna de kinderen van “Kgotsong”. Ook de leidsters en een aantal ouders hadden zich helemaal in stijl aangekleed en zongen er lustig op los. Het was een gezellige samenzijn, waarbij ook de mensen van de KMD, de plaatselijke predikanten, de pers en nog een aantal genodigden aanwezig waren. Alle kinderen kregen een rugzakje, gemaakt van de vlaggen, met daarin een balletje, een pen, een snoepje en een fluitje.

Van een zeer ontroerde Rodina kregen alle LUMA-mensen een plantje met een mooie tekst, als dank voor hun werk. Ook de KMD had voor hen een presentje: een klein miertje, gemaakt van kraaltjes en ijzerdraad, als symbool voor de harde werkers. Al met al was het een zeer geslaagde dag waar de nodige traantjes gevloeid hebben, vooral toen de kinderen heerlijk aan het spelen waren op hun nieuwe speelplaats.

’s Middags hebben wij afscheid genomen van Elly omdat zij niet mee gaat op de tour en ’s avonds zat iedereen moe maar zeer voldaan bij elkaar om alles nog eens door te praten.

Deze afgelopen 14 dagen heeft de groep geslapen in het bejaarden tehuis Silwerkroon in Kroonstad. De hele groep is daar zeer hartelijk ontvangen en kreeg zelfs een eigen zaal om ’s avonds te eten en te verblijven. Vrijdagmiddag om 17.00u. zaten alle bewoners klaar om afscheid te nemen van de groep. Zij hebben voor ons gezongen en met elkaar hebben wij taart gegeten en koffie gedronken. Zaterdagmorgen hebben zij ons uitgezwaaid en gevraagd of wij nog eens terug willen komen en hen toch alstublieft niet willen vergeten. Dat laatste zullen wij zeker niet doen, want het verblijf daar was voor ons allemaal erg fijn en ontspannend.

De komende 14 dagen zullen we van de vakantie gaan genieten met een blij gevoel.

Bekijk de foto's van dit verslag onderaan dit bericht.

UPDATE 31 juli 2011

De krat met goederen uit Nederland is vrijdagmiddag aan gekomen. Helaas net te laat voor de bouwgroep, maar gelukkig zijn er veel lieve mensen in Kroonstad die nu de zaken verder gaan afhandelen.

Sneeuwpret
IMG_5200Nadat we uit Gariep zijn vertrokken op weg naar Lady-Grey zijn we in een sneeuwstorm beland! Dit is wel heel bijzonder in RSA. Het begon met regen toen natte sneeuw en daarna een complete storm! Bij aankomst in Lady-Grey was de stroom uitgevallen, dus geen verwarming, warm water en/of elektrische dekens!
Koud, Koud, Koud! Maar  als we denken aan de mensen in de “plakkerskampen” golfplaten hutten durfde niemand meer te klagen!
De gastvrouw en heer hebben toch een heerlijke maaltijd voor elkaar gekregen. De geplande voorstelling van de kunstacademie ging niet door maar een gedeelte van de leerlingen kwam naar ons, en  heeft ons getrakteerd op een prachtig kamerconcert!
Dinsdagmorgen was de elektra er weer, en was de kou gauw vergeten!
De spanning was groot want de pas die we woensdag zouden gaan rijden was tot woensdagmorgen vroeg afgesloten. Een andere weg is er niet, maar het geluk was met ons, de pas ging open!
We waren vanmorgen net op pad toen een grote vrachtwagen dwars over de weg stil stond en een “bakkie” ernaast in de sloot! Met vereende krachten en alle sterke mensen uit de bus eerst de auto uit de sloot getrokken, daarna kon de vrachtauto heel voorzichtig verder want het was spekglad!
Daarna hebben we 400 kilometer in de sneeuw gereden en/of dichte mist, ondanks alles was het een spannende maar prachtige tocht.
Wie kan het zeggen, sneeuwballen gooien in ZA!!