Nieuwsbrief mei 2022

Nieuwsbrief

Helaas is de pandemie in 2022 in Zuid Afrika nog actueel.

De eerste maanden van het jaar zijn daar alle scholen gesloten geweest en was er een

gedeeltelijke lockdown. Dat betekent dat ook de kleuterschool Ikusasa en de buitenschoolse opvang Sechaba in Muldersdrift gesloten zijn geweest. Ook het plakkerskamp zelf is afgesloten geweest zodat men weer geen werk kon zoeken. Voor onze vrijwilligers ter plaatse betekende dat, dat zij weer hard aan het werk zijn gegaan om te zorgen dat er voedsel werd uitgedeeld in het plakkerskamp. Gelukkig hebben zij donaties gekregen van de plaatselijke kerk en eten van de President Supermarkt ter plaatse en was het daardoor mogelijk om een aantal keren per week voedsel uit te delen in het kamp. Dit onder toeziend oog van leidster Petunia.

Halverwege het jaar zijn de scholen weer open gegaan, konden de kinderen weer naar school en werd het leven voor hen weer een beetje normaal.

 

Ook zijn de vrijwilligers actief geweest in de moestuin. Deze is weer helemaal gereed voor het komende seizoen. Hopelijk zal de opbrengst kunnen bijdragen aan gezonde maaltijden

           

Vanuit Kroonstad hebben ons goede berichten bereikt. De scholen Ikageng en Kgotsong zien er goed uit en worden nu onderhouden door de leidsters zelf met steun van de

staatssubsidie. Bij beide scholen is een “ziekenkamer” gerealiseerd. Dit is door de staat aangegeven. Deze scholen zijn ook weer geheel geopend en hier worden nu dagelijks zo’n 80 kinderen per school opgevangen.

 

Na 2 jaar pas op de plaats, kunnen we nu weer volop aan de slag om activiteiten uit te voeren om de kas van LumaHelpt te vullen, want dat is hard nodig. Naast de extra kosten van de afgelopen tijd wordt ook in Zuid Afrika alles duurder. De eerste acties staan al gepland: een biljarttoernooi ten bate van LumaHelpt en een benefietconcert in oktober, beide in Rozenburg. Van verschillende scholen en kerken komen weer geluiden voor het voeren van acties. Hier zijn we natuurlijk heel erg blij mee.

 

Het bestuur van LumaHelpt bedankt u allen voor uw bijdrage en wenst u een fijne zomer.

 

download als pdf