Kgotsong verslag 3

Het is een drukke week geweest met heel veel werk. Maar het is klaar!

Ondanks dat de pallet nog steeds bij de douane staat. Ze zoeken voor elke oplossing weer een nieuw probleem, het is werkelijk om moedeloos van te worden. Iedereen die een beetje invloed kan hebben is er mee bezig geweest, maar helaas! Het is erg jammer want de schoolspullen hebben we nu niet kunnen uitdelen. Zeker omdat er inmiddels  zoveel energie, telefoongesprekken inzit, om van de spanning maar niet te spreken!
We gaan nu proberen er een punt achter te zetten, er zijn mensen in Kroonstad die hebben ons beloofd dat, zodra de kist binnen is (mocht het ooit nog gebeuren) dan gaan zij hem openen en verder verdelen en de rest zien we wel als we weer in Kroonstad zijn.
Voorlopig einde verhaal.

Ondanks alles is de school een groot succes geworden. Zowel binnen als buiten ziet het er prachtig uit. De moestuin is gereed gemaakt om gezaaid of beplant te worden. De diepvries is gevuld met het middageten voor de kinderen.

Heel de school is oranje! Dankzij het WK (voetbal) 2010 waar Nederland geen kampioen is geworden. Gordijnen, stoelhoesjes, kliederschortjes, speelgoedzakken, matrashoesjes, kussenslopen, sjaaltjes enz. alles is gemaakt van de kampioenschap-vlaggenstof.

Vrijdag was de opening. Het was een geweldig feest. Iedereen had toch wel een beetje'plankenkoorts wij maar ook de mensen van de scholen. Om 10.00 uur was het terrein versierd, uiteraard met vlaggen, en kwamen de genodigden binnen. Niemand van de genodigden had verwacht dat het zo mooi en vooral zo functioneel zou zijn. "DE 2DE OASE IN DE TOHN-SHIP MAOKENG".

Na het onthullen van het logo (door Aat snel gemaakt, want het origineel zit in de kist) door en Lucie en Marrie en het tekenen van de overdracht aan de KMD werd er gezongen. Eerst door LUMA (blijkbaar kunnen we nog meer dan alleen klussen), daarna door de kinderen van Ikageng (Gloria was met een aantal kinderen gekomen).
De leidsters van Kgotsong hadden zich in traditionele klederdracht gestoken, de kinderen hadden versjes ingestudeerd o.a. "baie dankie vir die mooi skool" en we werden toegesproken door de predikanten van Maokeng en Kroonstad.
Als dank en herinnering kreeg ieder van ons van Rodina (leidster van Kgotsong) een plastic bloem "want die blijft goed en kunnen we meenemen naar Holland" met een hele lieve tekst.
Veel kippenvel momenten, emotie en tranen! Het afscheid was voor allemaal zwaar. We zijn dansend uitgezwaaid. En daarna zijn we heerlijk bij Wimpy wezen lunchen om ons voor te bereiden op de volgende emotie het afscheid van de bewoners van Silwerkroon.

Om 17.00 uur zaten ze allemaal al in de huiskamer op ons te wachten op de thee met koek. LUMA heeft weer gezongen!
Neels en Ada (die Elly kwamen halen) hadden op ons verzoek cyclamen voor alle bewoners en personeel meegebracht. Wij hadden uiteraard oranje schorten voor het personeel en tafelkleedjes gemaakt, dus ook Silwerkroon is oranje!
Ook weer veel knuffels en tranen.
Vanmorgen (zaterdag) zijn we uitgezwaaid door iedereen, ook de mensen van de KMD (Kerkelijk maatschappelijke dienst) en zijn we begonnen aan onze vakantie toer. Twee weken ontspanning en heerlijk genieten!