Kgotsong verslag 1

KROONSTAD - 12 juli 2011 - Vrijdagavond begon het feest bij ETAP. Iedereen was er met papa’s,  mama’s, dochters en zoon als wegbrengers.
Na het afscheid, met toch nog een paar tranen,  en een borrel lekker geslapen. En de volgende ochtend met de bus van 7.00 uur naar Schiphol, de incheck en douane ging allemaal vlot, iedereen zat net boven het toegestane gewicht, maar verder geen probleem. De vlucht ging vlekkeloos, het was heel bijzonder allemaal in LUMA kleding, ook goed voor de bekendheid, we hebben veel vragen gehad, van - wie zijn jullie en wat gaan jullie doen - ook van het cabine personeel. Er zijn veel folders uitgedeeld. Wie weet!?

Na de eerste overnachting naar Ada en Neels waar we met heel hartelijk zijn ontvangen  met koffie een heerlijke lunch. De koffers over gepakt en op weg naar Maokeng. We konden niet wachten tot maandag om de school te zien dus gelijk door. Daar was de verrassing groot.

Er waren moeders aan het werk om alles schoon te maken, (op zondag) want het moest er schoon en mooi uitzien voor ons!
Rodina (het hoofd van Kgotsong) stond ons op te wachten met tranen in haar ogen van blijdschap en dankbaarheid. Ze vertelde dat ze nachten niet had geslapen van de spanning. “Ik heb niets, weinig eten een heel klein huisje, maar wat ben ik rijk met zo’n mooie school! En een mooie school is het! Boven verwachting. Het ziet er echt geweldig uit.

Er moet nog veel gebeuren, maar de eerste indruk was heel emotioneel. Ik moest mezelf  even knijpen. Hebben wij dit met zijn allen bereikt? Twee scholen in nog geen 3 jaar!

Wat ook heel bijzonder is dat het een heel positieve invloed heeft op de hele omgeving.
De mensen rondom de scholen zijn bezig om omgeving rond de school de op te ruimen!

We hebben een gesprek gehad met een hoge politie functionaris, volgende week hebben we een vervolg gesprek, ze willen graag met ons samenwerken, “er zijn nog zoveel kinderen die op straat zwerven en geen eten hebben!" Hoe kunnen we daar wat aan doen met elkaar? Ze willen geen geld maar advies. Er is een gesprek geweest met iemand die weeskinderen opvangt, een dominee die wil dat we een kerk voor haar gaan bouwen enz. enz. Het is gewoon even teveel om over te schrijven! Wordt vervolgd.

De sfeer is prima! Het is een geweldige groep. Iedereen pakt aan en let op elkaar of het niet te vermoeiend wordt. Dan even wisselen. De avonden zijn heel gezellig. Kortom het gaat goed. Er is éé probleem…
De pallet is er nog steeds niet. Het laatste bericht is dat hij vanmorgen om 04:00 in Johannesburg is gescand, dus wie weet.
Nu nog de douane en naar Kroonstad.