Ikusasa update oktober deel 2

Hieronder een verslag van de bouwgroep bij Ikusasa.

13 oktober

Bij aankomst op het terrein van de school zagen we een ruim stuk grond, waar al wel een waterbron was aangeboord en drie gebouwen neergezet: een klaslokaal (tweede volgt nog), een keuken en een ziekenkamer. Er werd hard gewerkt aan het graven in de zeer harde grond van een sleuf voor de riolering. 
Nadat ook wij ons uiterste best hebben gedaan in een brandende zon (sorry zon!) zijn er met bloed, zweet en tranen al 15 bomen geplant en gaten gegraven voor de rest van de 75 bomen en rozenstruiken. Al heel veel autobanden in vrolijke kleuren geverfd om de boel op te fleuren en een begin gemaakt met de speeltoestellen.

15 oktober

De bouwploeg heeft van via marktplaats verkregen speeltoestellen een compleet nieuw toestel weten te maken, geweldig!
De andere twee metalen klimrekken zijn voorzien van een lik verf en zien er weer fris uit.
De voorbereiding van de moestuin is afgerond, de eerste basilicum, paprika en tomatenplantjes hebben hun bedje gevonden.
Alle bomen zijn geplant, de fruitkwekerij is operationeel.
De banden in de Nederlandse driekleur geverfd, hebben een nieuw leven gekregen als bloembak en de eersten zijn reeds gevuld.
Ook werden we onverwachts verblijd met een wagen vol stenen dus morgen wordt er gestraat.
De watertank is op de container gezet zodat er geen probleem meer is met de waterdruk.
En we hebben een begin gemaakt het verfraaien van de rozenperkjes.
In het naaiatelier zijn de gordijntjes genaaid, hoesjes voor de matrasjes gemaakt, knutselschortjes en doorgestikte dekentjes.

16 oktober

De moestuin volledig beplant zodat de kinderen kunnen uitkijken naar een verse maaltijd uit eigen tuin en kunnen ze zich heerlijk uitleven op wel vier speeltoestellen! 
Het klaslokaal is opgefleurd met echte hup holland hup gordijnen.
De als schaduwplek bedoelde “circustent” zorgde nog voor een spannend momentje: de harde wind kreeg er vat op en dreigde in te storten terwijl er nog vier hulpeloze vrouwen in zaten, maar met vereende krachten lag het hele gevaarte al snel veilig op de grond.

17 oktober

Wat wij aan het begin van de week niet konden geloven, is gewoon gebeurd: de kinderen van Sechaba kunnen de weg oversteken naar hun nieuwe onderkomen Ikusasa!
Vanmorgen vroeg hebben wij al de meeste spullen verhuisd en het was zo leuk om tussen die kindjes rond te lopen.

18 oktober

Voordat om 10.00 uur de kindertjes van Sechaba met hun juf Petunia de oversteek maakten naar hun nieuwe onderkomen, werd dat nog even mooi versierd met vele ballonnen en vlaggen (wederom geschonken door de Vlaggencentrale).
Ook de kinderen en hun moeders zagen er zeer feestelijk uit.
Hun aankomst maakte heel wat emoties los , daar deden we het allemaal voor!
Ze wisten dan ook niet wat ze zagen, zoveel om mee te spelen.
Ds Kenneth hield een bewogen toespraak, ook juf Petunia hield het niet droog. Gelukkig zongen de kinderen weer snel een mooi lied.
Lucie deed ook nog een duit in het zakje namens LUMA en toen werd de Nederlandse vlag gestreken en de Ikusasa vlag gehesen.
Daarna werd het geduld van de kinderen eindelijk beloond en mochten ze in hun nieuwe klaslokaal gaan kijken.
Na nog een heerlijke traktatie leefden ze zich uit in hun “Kids Playground”.

We kijken terug op een heel mooie week, hard werken, geweldige samenwerking onderling en met de mensen hier in Muldersdrift!
Het werd vandaag heel mooi verwoord : de omgeving hier staat bekend als “ the cradle of mankind” en wanneer we heel jong beginnen met vormen en opleiden van de kinderen, is er 10 % kans op minder criminaliteit en hebben ze meer kans op een betere toekomst en dit generatie op generatie doorzet.
En dat is een mooie gedachte!

Tot slot heeft een lokale journalist een interview gehad met Marrie, het artikel kun je lezen op de site van EE publishers.