Groot feest in Maokeng in Zuid Afrika

Dinsdag 26 oktober was een grote dag in de geschiedenis van LUMA.

s’ Morgens vroeg gingen een aantal mensen al op pad om de nodige versieringen aan te brengen bij “Ikageng”en “Kgotsong”. Natuurlijk hadden zij de kampioensvlaggen van de Dokkumer vlaggencentrale bij zich. In een haf uur tijd was de hele omgeving van deze schooltjes oranje.

Kort daarna kwam de bus met de overige reisgenoten aan bij “Ikageng”. De kinderen zaten al  te wachten op het bezoek en we werden ontvangen met vrolijk gezang. De jongste kinderen zaten bij elkaar en de oudste kinderen gingen al snel naar buiten. Daar stonden zij in een grote kring en zongen allerlei liedjes waaronder “Happy, Happy“ en “Olele”. Het was een feestelijk geheel vooral toen ook de muziekinstrumentjes werden uitgedeeld. Daarna mochten de kinderen vrij buiten spelen. Dit was de eerste keer dat wij de kinderen zagen spelen op de klimrekken, de wipjes, de schommels e.d. Voor de mensen die de bouw in 2008 hebben meegemaakt een erg ontroerend moment. Hier hebben we het voor gedaan! Ook de kinderen die nog binnen waren kregen speelgoed en waren heerlijk aan het spelen. Tenslotte hebben we een bal opgezocht en met een aantal kinderen gevoetbald op het gras op het voetbalveldje. Onze dag kon niet meer stuk.

Toen was het tijd om naar het tweede schooltje te gaan. Het contrast wat betreft het gebouw en het terrein er om heen, was groot, maar het enthousiasme van Rodina, de leidster en de kinderen  maakte alles goed. Er waren veel moeders en andere belangstellenden aanwezig waaronder de plaatselijke pers, om de “sooispit ceremonie” mee te maken. Lucie en Marrie hebben de eerste boom geplant en daarmee het sein gegeven voor de bouw van onze tweede school. Daarna hebben alle mensen van de groep, terwijl de moeders en kinderen prachtig zongen,  ook een boom geplant. Deze mensen hadden allemaal een boom geadopteerd voor 10 euro en daarvoor een bordje gekregen met de naam van een familielid of vriend om bij hun boom te plaatsen. Als de bouw klaar is zullen er nog een aantal bomen geplant worden en ook daar zullen naambordjes bij geplaatst worden. Ook zullen er nog bomen geplant worden bij “Ikageng”.